Er du ny i lederrollen? Her er en række vigtige overvejelser, som du bør gøre dig.

En ny leder, der alene skal igennem en række af projekter uden opbakning fra resten af organisationen, kan nemt ende som den leder, han/hun altid selv har set skævt til. Derfor er det afgørende, at blive godt klædt på til lederrollen. Ofte er der ikke tid til lederudvikling, andre gange er det for dyrt. Og i de tilfælde, hvor en ny leder sendes på kursus, bliver den nye læring ofte glemt, når hverdagen efterfølgende presser sig på. Det er trist, at en ny leder skal prøve sig frem, da det sjældent giver det bedste udfald.

Vigtige overvejelser
Det er en god idé, at du først og fremmest gør dig klart, hvad lederrollen går ud på. Hvad er dine værdier? Hvilke styrker og mindre stærke sider vil påvirke dig som leder? Og hvad er din ledelsesstrategi?

 7 ting du bør gøre:
  1. Afklar hvad der er dit mål som leder – din ledelsesvision?
  2. Lav en plan for, hvordan du realiserer din ledelsesvision (din mission). Hvilke kompetencer skal du eventuelt udvikle for at kunne realisere dit mål?
  3. Overvej og nedskriv dine ledelsesværdier. Dvs. hvad er dine pejlemærker for refleksion og beslutninger i din ledelsespraksis? Lad gerne dine værdier hænge et synligt sted, så du bliver mindet om dem i din hverdag.
  4. Bliv bevidst om, hvad der er dine styrker og mindre stærke sider i forhold til lederrollen? Her kan en personprofilanalyse være et godt værktøj, da den netop hjælper med at sætte ord på dette.
  5. Find en sparringspartner udenfor organisationen – fx via effektfuld ledelse®.
  6. Find en erfaren leder eller mentor i organisationen.
  7. Engager dig i et netværk med andre ledere – de står med sikkerhed med nogle af de samme udfordringer som dig.

Kom godt i gang med effektfuld ledelse®
effektfuld ledelse® er et praksisrettet ledertræningsforløb, som flere hundrede ledere har benyttet til at komme i gang som ny leder – eller til at blive styrket og udviklet i deres nuværende lederrolle. Kontakt Pia Nielsen på tlf. +45 2068 2061 eller via pn@effektfuld.dk, hvis du vil vide mere.

Virksomheder som FMC/CHEMINOVA, Aalborg Zoo, Alka, Waoo! og eniig har anvendt effektfuld ledelse®Se hvad de siger!